Kotleciki z dorsza

Delikatne kotleciki rybne, bardzo apetyczne i smaczne. Bardzo dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej . Można podawać z ryżem, ziemniakami bądź frytkami.

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza świeżych bądź mrożonych
  • 2 kromki białego chleba namoczonego
  • siekana zielona pietruszka, łyżka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem siekana
  • jajko
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

Filety z dorsza rozmrozić jeżeli kupiliśmy mrożone, rozdrobnić widelcem. Chleb odcisnąć dołożyć do ryby. Dodać jajko,pietruszkę,cebulę doprawić solą i pieprzem według uznania. Wyrobić masę , następnie zmoczoną ręką w wodzie formować okrągłe kotlety. Lekko spłaszczyć na desce.

Rozgrzać olej na patelni, wkładać kotleciki smażyć na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *