Delikatne kotleciki rybne, bardzo apetyczne i smaczne. Bardzo dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej . Można podawać z ryżem, ziemniakami bądź frytkami.
Składniki
- 500 g filetów z dorsza świeżych bądź mrożonych
- 2 kromki białego chleba namoczonego
- siekana zielona pietruszka, łyżka
- cebula dymka ze szczypiorkiem siekana
- jajko
- sól,pieprz
- olej do smażenia
Filety z dorsza rozmrozić jeżeli kupiliśmy mrożone, rozdrobnić widelcem. Chleb odcisnąć dołożyć do ryby. Dodać jajko,pietruszkę,cebulę doprawić solą i pieprzem według uznania. Wyrobić masę , następnie zmoczoną ręką w wodzie formować okrągłe kotlety. Lekko spłaszczyć na desce.
Rozgrzać olej na patelni, wkładać kotleciki smażyć na złoty kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego:)