Jeżeli chcemy z rybą poeksperymentować to szczerze polecam kotleciki po Tajsku. Bardzo ciekawy smak, trochę ograniczyłam ostre przyprawy bo kotleciki wyszłyby bardzo pikantne. Można podawać z ziemniakami,ryżem lub tylko surówką. Polecam.
Składniki
- 400 g filetów z ryby
- 1/4 szkl. mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka tajskiej pasty curry
- 100 g zielonej fasoli drobno pokrojonej
- 2 cebulki posiekane
- słodki sos chili do podania z gotową rybą
- 1/2 łyżeczki mielone chili
- sól,pieprz, według uznania
Rybę zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, sos rybny, jajko, kolendrę, chili, pastę curry,sól,pieprz, wymieszać. Następnie dodać fasolkę, cebulę. Wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kulki spłaszczyć ,układać na desce. Rozgrzać olej smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z sosem chili i ulubionymi dodatkami.
Smacznego:)