Knedle z truskawkami

 

Typowe letnie danie. Można podawać w wielu wersjach, truskawkami, śliwkami, malinami itp. Moje podałam polane jogurtem naturalnym, posypane cukrem i cynamonem, były pyszne. Zapraszam do przepisu

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  •  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 350-400 g truskawek
  • jogurt naturalny
  •  cukier do posypania, cynamon
  • sól

Ziemniaki ugotować ,zmiksować lub  przez praskę do ziemniaków. Dodać mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Gdyby ziemniaki były zbyt mokre, dodać mąki pszennej. Formować wałek, pokroić na mniejsze kawałki. W dłoni robić kule, rozgniatać na stolnicy i w każdy placek wkładać truskawkę. Brzegi zacisnąć do środka i jeszcze raz zrobić kulę, obtoczyć dobrze w mące i na deseczkę. Tak wykonać pozostałe. Gotowe knedle wrzucamy na lekko osoloną wrzącą wodę. Gotować do wypłynięcia. Podawać polane jogurtem ,posypane cukrem i cynamonem. Zimne można podsmażyć na masełku, też będą dobre.

Smacznego:)

 

ZapiszZapisz

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *