Typowe letnie danie. Można podawać w wielu wersjach, truskawkami, śliwkami, malinami itp. Moje podałam polane jogurtem naturalnym, posypane cukrem i cynamonem, były pyszne. Zapraszam do przepisu
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 350-400 g truskawek
- jogurt naturalny
- cukier do posypania, cynamon
- sól
Ziemniaki ugotować ,zmiksować lub przez praskę do ziemniaków. Dodać mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Gdyby ziemniaki były zbyt mokre, dodać mąki pszennej. Formować wałek, pokroić na mniejsze kawałki. W dłoni robić kule, rozgniatać na stolnicy i w każdy placek wkładać truskawkę. Brzegi zacisnąć do środka i jeszcze raz zrobić kulę, obtoczyć dobrze w mące i na deseczkę. Tak wykonać pozostałe. Gotowe knedle wrzucamy na lekko osoloną wrzącą wodę. Gotować do wypłynięcia. Podawać polane jogurtem ,posypane cukrem i cynamonem. Zimne można podsmażyć na masełku, też będą dobre.
Smacznego:)