Kluski leniwe robiłam już z samego sera a dzisiaj wypróbowałam inny przepis z ziemniakami. Proste w przygotowaniu , dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu. Doskonale smakują od razu ugotowane, ale również odgrzewane podpieczone na patelni, mniam:
Składniki
- 500 g białego sera
- 4-5 ziemniaków, utłuczonych
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- 1-2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki masła
- 1/4 szklanki bułki tartej
Opcjonalnie do polania: jogurt naturalny+ cukier
Ser biały rozgnieść widelcem, lub przecisnąć prze praskę razem z ziemniakami. Wbić jajko, dodać cukier, mąkę, nie od razu całość mąki pszennej, dodawać po łyżce i wyrabiać. W zależności od rodzaju ziemniaków trzeba zwiększyć ilość mąki bądź zmniejszyć.Ciasto ma być elastyczne. Robimy na desce lub stolnicy wałeczki i kroimy po skosie na mniejsze kawałki.
Gotujemy wodę solimy do smaku. Na wrzątek wrzucamy kluski, gotujemy do ich wypłynięcia. Wybieramy łyżką cedzakową na talerz.
Roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Polewamy gotowe kluseczki ,podajemy. Można polać jogurtem naturalnym i posypać cukrem. Zimne odgrzewany na masełku na patelni.
Smacznego:)