Karp w śmietanie czosnkowej

Karp w śmietanie czosnkowej jest idealnym daniem na wigilijny stół. Nie jestem smakoszem karpia ale muszę się przyznać, że tego zjadłam ze smakiem. Sos delikatny, aromat czosnkowo cebulowy sprawia, że karp zupełnie ma inny smak, niż wszystkie mi do tej pory znane.

Użyłam filetów z karpia, ponieważ nie znoszę ości. Nie moczyłam wcześniej aby pozbyć się specyficznego aromatu ale okazuje się, że nie było takiej potrzeby, był wyjątkowo smaczny. Podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką z kapusty pekińskiej. Ten zestaw polecam, to jest pyszne:)

Składniki

  • 700 g filetów z karpia
  • 1 szt cebula, posiekana
  • 1 szt czosnek, posiekany
  • 300 ml kremówki
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • olej
  • kilka łyżek mąki pszennej

Karpia myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Zakrywamy folią i odstawiamy na min 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować czosnek i cebulę, posiekać na drobno.

Mąkę wsypać na talerz, kawałki karpia dokładnie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na delikatny złoty kolor. Wyjąć na talerz, przykryć. Patelnię umyć, wlać łyżkę lub 2 oleju, rozgrzać. Na gorący tłuszcz wrzucić czosnek, cebulę, zeszklić. Ułożyć filety karpia, polać śmietaną, chwilę podgrzewać cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Od razu podawać z ulubionymi dodatkami. Sos jest również bardzo smaczny na zimno. Polecam:)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *