10.01.2019
Karczek jest mięsem bardzo lubianym ,chyba przez większość. Można go przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Dzisiaj jeden z ciekawszych przepisów. Miałam okazję spróbować na kolacji u znajomych. Mięso pyszne:)
Składniki
- ● 1 kg karkówki
● 500 g pieczarek
● 3-4 cebule
● 5-6 konserwowych ogórków
● sól, pieprz
● majeranek
● 3 łyżki przecieru pomidorowego
● 3 łyżki keczupu
● 1/2 szkl. zalewy octowej z ogórków
● olej do smażenia
● 5 dag mąki
Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm. Posypujemy solą,pieprzem,majerankiem. Obtaczamy w mące. Podsmażamy z obydwu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki kroimy na plastry,cebulę w piórka. Dusimy chwilę na rozgrzanym oleju,następnie wykładamy na mięso. Ogórki kroimy w plasterki wykładamy na potrawę.Przygotowujemy sos.
Zalewę mieszamy dokładnie z keczupem i przecierem,wylewamy na mięso.
Naczynie przykrywamy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy około godziny. Podajemy ze świeżym pieczywem,ryżem itp
Smacznego:)