13.11.2018
Bardzo dobre danie, mięso rozpływa się w ustach. Również na zimno smakuje świetnie. Podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi lub według własnych pomysłów. Przepyszne, szczerze polecam, zaskoczycie wszystkich.
Składniki
- 1 kg karkówki doprawić solą,pieprzem i czerwoną papryką
- 3-4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 3-4 cebule (można wiecej )
- 500 g pieczarek
zalewa
- 3 lyzki koncentratu pomidorowego
- po 1 łyżeczce: cukru,tymianku,majeranku,oregano
- 0,5 łyżeczki soli i pieprzu
- 7-10 łyżek wody
- 2 łyżki octu
Składniki zalewy wymieszać.
Karczek pokroić na plastry,doprawić solą, pieprzem i papryką,odstawić do lodówki na ok.3-4 godziny. Po tym czasie kotlety obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju na złoty kolor z obydwu stron.Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Pieczarki pokroić w wiekszą kostkę a cebule w krążki i wyłożyć na mięso. Zalewę wylać na pieczarki. Całość przykryć pokrywą lub folią i piec w 200 stopniach góra dół ok. 1h i 15 minut.
Smacznego:)