Karczek z pieczarkami i cebulą

13.11.2018

Bardzo dobre danie, mięso rozpływa się w ustach. Również na zimno smakuje świetnie. Podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi lub według własnych pomysłów. Przepyszne, szczerze polecam, zaskoczycie wszystkich.

Składniki

  • 1 kg karkówki doprawić solą,pieprzem i czerwoną papryką
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 3-4 cebule (można wiecej )
  • 500 g pieczarek

zalewa

  • 3 lyzki koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżeczce: cukru,tymianku,majeranku,oregano
  • 0,5 łyżeczki soli i pieprzu
  • 7-10 łyżek wody
  • 2 łyżki octu

Składniki zalewy wymieszać.

Karczek pokroić na plastry,doprawić solą, pieprzem i papryką,odstawić do lodówki na ok.3-4 godziny. Po tym czasie kotlety obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju na złoty kolor z obydwu stron.Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Pieczarki pokroić w wiekszą kostkę a cebule w krążki i wyłożyć na mięso. Zalewę wylać na pieczarki. Całość przykryć pokrywą lub folią i piec w 200 stopniach góra dół ok. 1h i 15 minut.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *