Kapusta pieczona

 

12.10.2019

Moja nazwa dla tego dania to, kapusta dla leniwych lub zapracowanych, wszystkich tych którzy, kochają jeść ale nienawidzą spędzać wielu godzin w kuchni.:))Danie pyszne, stopień trudności ogranicza się do poszatkowania kapusty. Radzę przygotować większą ilość z dwóch powodów. Po pierwsze szybko znika , po drugie na drugi dzień jest jeszcze lepsza.Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • Główka białej kapusty, średniej wielkości
  • po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej, pokrojonych w kostkę
  • 1/2 główki czosnku pokrojonego w cienkie plasterki
  • cebula pokrojona w piórka
  • 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w kostkę
  • łyżeczka rozmarynu, kminku, papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz według uznania
  • pomidory krojone z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
  • 1 łyżka smalcu lub tłuszcz według uznania
  • 1 łyżka oregano lub innych ziół

Kapustę poszatkować, dodać 1 łyżkę soli, wymieszać, odstawić. Piekarnik rozgrzać na 160 stopni, góra, dół.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać pieprzem, solą , chwilę smażyć. Następnie dodać cebulę i czosnek, razem jeszcze chwilę dusić.

Do kapusty dodać ziele, liść, ziarna pieprzu, paprykę, rozmaryn, kminek, wszystko wymieszać. Do miseczki wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat i wlać 1/2 puszki po pomidorach wody, wymieszać.

Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć warstwę kapusty, następnie mięso i posypać 1/2 porcji pokrojonych papryk. Przykryć kapustą, posypać pozostałą porcją papryki. Wierzch polać przygotowanym sosem pomidorowym i posypać oregano, majerankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Wstawić na 2 godziny do piekarnika pod przykryciem.

Po tym czasie wyjąć, całość przemieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub według uznania.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *