Kalarepki nadziewane

 

18.03.2019

Świetne danie, doskonale smakuje i apetycznie wygląda. Nie wymaga dużo pracy dlatego też zachęcam do zapoznania się z przepisem i przygotowania na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki

  • 4 kalarepki
  • czerwona cebula
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól,pieprz
  • 1/2 szklanki kremówki

Kalarepki opłukać,ściąć wierzchy,wydrążyć środki. Zostawić ścianki 1 cm grubości. Zagotować wodę ,posolić i włożyć kalarepki na ok 7 minut. Wyjąć,wystudzić.

Miąższ posiekać,połowę wymieszać z mielonym mięsem. Cebulę czosnek posiekać zeszklić na oleju dodać do mięsa.Dodać jogurt,ser, przyprawy,natkę i wymieszać. Nadziewać kalarepki. Pozostały miąższ posolić, doprawić pieprzem, wymieszać z kremówką.

Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć miąższ, na nim ułożyć kalarepki,zapiekać w 190 stopni 40 minut.Dobrze smakują z sosem czosnkowym.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *