Świetne danie, doskonale smakuje i apetycznie wygląda. Nie wymaga dużo pracy dlatego też zachęcam do zapoznania się z przepisem i przygotowania na obiad lub ciepłą kolację.
Składniki
- 4 kalarepki
- czerwona cebula
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- żółty tarty ser
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól,pieprz
- 1/2 szklanki kremówki
Kalarepki opłukać,ściąć wierzchy,wydrążyć środki. Zostawić ścianki 1 cm grubości. Zagotować wodę ,posolić i włożyć kalarepki na ok 7 minut. Wyjąć,wystudzić.
Miąższ posiekać,połowę wymieszać z mielonym mięsem. Cebulę czosnek posiekać zeszklić na oleju dodać do mięsa.Dodać jogurt,ser, przyprawy,natkę i wymieszać. Nadziewać kalarepki. Pozostały miąższ posolić, doprawić pieprzem, wymieszać z kremówką.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć miąższ, na nim ułożyć kalarepki, posypać żółtym serem, zapiekać w 190 stopni 40 minut. Dobrze smakują z sosem czosnkowym.
Smacznego:)