Wykwintne danie, które zaskoczy naszych gości. Mieszanka różnych smaków sprawia, że mięso jest wyjątkowo smaczne. Pozostawienie mięsa na dłuższy czas w marynacie, powoduje, że staje się bardziej kruche. Dlatego przygotujmy najlepiej mięso w bejcy dzień wcześniej. Jeżeli czasu mamy zbyt mało, może również być przygotowane na kilka godzin przed podaniem.
Podajemy z ziemniakami np mogą być pieczone ćwiartki ziemniaków. Doskonale z daniem komponuje się również ryż. Potrawa wyjątkowo smaczna szczerze polecam:)
Składniki
- 4 pojedyncze kacze piersi
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- pieprz
- 3 łyżki konfitury morelowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku posiekane
- szczypta cynamonu
- rodzynki do dekoracji
Kacze piersi, oczyść, opłucz. Zalej bejcą( 2 łyżki oleju, musztarda, 1 łyżka miodu, szczypta pieprzu). Odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.Po tym czasie lekko osącz ,kładź na rozgrzaną patelnię z olejem skórką do dołu. Smaż około 5 minut. Przekręć na drugą stronę smaż 2 minuty. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 20 minut w 180 stopni. Po tym czasie wyjmij niech 5 minut odpoczną i pokrój na plastry około 2 cm. Rozgrzej na patelni olej podsmaż piersi, aż się zarumienią. Dodaj czosnek, konfiturę, sos sojowy, miód, szczyptę cynamonu,wymieszaj i chwilę podgrzej. Mięso dokładnie pokryj sosem.Można podsmażyć dopiero tuż przed podaniem a upiec wcześniej.
Gotowe mięso pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, polać dookoła sosem, ułożyć kilka moreli( mogą być suszone, wcześniej namoczyć) posypać rodzynkami, dodać gałązkę rozmarynu.
Smacznego:)