Grzyby z warzywami w czerwonym winie

Grzyby z warzywami w czerwonym winie, to raj dla podniebienia dla smakoszy grzybów, osób które kochają dania bezmięsne i dla wszystkich innych, nie bojących się nowości na swoich stołach:)

Fantastyczne danie obiadowe. Moja rodzina składa się z 4 osób i przyznam szczerze, że gdyby było trochę więcej tego dania, z pewnością by zniknęło. Każdy z nas prosił o dokładkę łącznie z nastoletnimi dziećmi:)

Grzybobranie się zaczęło, stoi mnóstwo samochodów przy drodze i w leśnych zakamarkach. Myślę, że zbiory są udane widząc wypchane koszyki:) Ale dla osób, które nie koniecznie lubią grzyby leśne mam dobrą wiadomość, można świeże grzyby zastąpić pieczarkami. U mnie były głównie pieczarki ale również kilka grzybków leśnych. Nie przepadam za zbieraniem grzybów, więc z powodu mojego leśnego lenistwa, zastąpiłam danie w dużej części pieczarkami. Z leśnych polecam borowiki. Tymczasem zapraszam po meeeeega smaczny przepis:))

Składniki

  • 200 g pieczarek lub innych świeżych grzybów, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 4 ziemniaki, obrane i obgotowane 10 minut w osolonej wodzie
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • kilka gałązek świeżego tymianku, lub suszony
  • 2 łyżeczki mąki
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml bulionu warzywnego, może być z kostki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • miód, sól, pieprz
  • makaron tagliatelle
  • tarty parmezan
  • 30 ml oliwy
  • 1 łyżka masła

Obgotowane ziemniaki pokroić w grubszą kostkę. W rondelku lub patelni z wysokim brzegiem, rozgrzewamy oliwę i masło.Wrzucamy czosnek, cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy marchew, ziemniaki, paprykę oraz grzyby. Smażymy około 10 minut.

Całość oprószamy mąką, wlewamy wino, całość mieszamy dusimy około 1 minuty. Następnie wlewamy bulion, wymieszany z koncentratem pomidorowym i wrzucamy rozdrobniony tymianek. Całość dusimy do miękkości grzybków. Na koniec doprawiamy miodem, świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Na środek talerza wlewamy potrawę, dookoła w okrąg układamy wstążki z makaronu. Całość posypujemy parmezanem i dekorujemy gałązkami rozmarynu, tymianku , pietruszki itp.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.