Filety drobiowe zapiekane z ananasem

26.04.2019

Ciekawe kotleciki drobiowe zapiekane z ananasem, szynką i serem podawane z greckim makaronem. Zachęcam do podania z makaronem greckim, ponieważ smakują wyśmienicie.Są to delikatne małe kluseczki. Można go kupić w supermarketach. Przypomina długi ryż .

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • ser żółty kilka plasterków + trochę startego do posypania
  • 4 łyżki wiórków zimnego masła
  • kilka plasterków szynki
  • anans w puszce w plastrach bądź świeży pokrojony w plastry
  • sól,pieprz,słodka papryka w proszku
  • sok z 1 cytryny
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Filety rozbić, wkładając je miedzy folię spożywczą aby nie poszarpać. Posypać solą,pieprzem,skropić sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą z oliwek. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Na każdym filecie, na jego połowie, ułożyć wiórki masła, plaster sera, szynki oraz krążki ananasa. Złożyć na pół ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać po wierzchu słodką papryką. Naczynie przykryć wstawić na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjąć posypać żółtym serem wierzch kotlecików i wstawić ponownie do zapiekania na 15 minut, bez pokrywy. Podawać z greckim makaronem ,ryżem lub według własnych pomysłów.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *