Filet z kurczaka z beszamelem

17.04.2019

Doskonałe danie obiadowe. Piersi z kurczaka soczyste,aromatyczne i bardzo smaczne. W sam raz na świąteczny obiad .Polecam.

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki soku ananasowego
  • zioła prowansalskie
  • mielona słodka i ostra papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól,pieprz
  • oliwa z oliwek

Beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • sól,pieprz

Filety skropić oliwą. Zmieszać po łyżce ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki gałki , 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, po 1/2 łyżki słodkiej i ostrej papryki.  Mieszanką natrzeć filety odstawić na 1 h do lodówki. Rozgrzać olej na patelni,lekko zrumienić filety, dolać sok ananasowy zagotować. Przełożyć filety do naczynia żaroodpornego, wlać sos przykryć zapiekać 45 minut w 180 stopni.

Rozgrzać masło w rondlu,wsypać masło wymieszać nie rumienić. Mieszając wlewać mleko i intensywnie mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej.

Gotowe filety wyjąć na talerz ,polać beszamelem i podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *