Ciekawe zestawienie sosu imbirowo- śliwkowego z mięsem drobiowym. Sos gęsty o wyrazistym smaku i apetycznym wyglądzie. Filet drobiowy można grillować w tradycyjnym grillu, w piekarniku z funkcją grilla lub na patelni grillowej. Opcje do wyboru, zależy jakim sprzętem dysponujemy i o jakiej porze roku przyrządzamy to danie. Kiedy zimno to raczej tradycyjny grill odpada:)
Danie wyjątkowo smaczne można podawać z ziemniakami pod każdą postacią, jak również z ryżem będzie smakować doskonale. Zachęcam do skorzystania.
Składniki
- 500 g filet drobiowy
sos
- 300 g śliwek węgierki bądź inne tylko ciemne
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 małe dymki bez szczypiorku
- sól, pieprz
Filety lekko rozbić jak grube przeciąć przez środek. Posypać solą i pieprzem odstawić do lodówki.
Śliwki wypestkować włożyć do rondla z grubym dnem. Imbir obrać pokroić w kostkę, dodać do śliwek. Czosnek, cebulę drobno posiekać dodać do sosu. Podlać 1/4 szklanki wody, posolić, dodać pieprz, cukier, sos sojowy, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut. Co jakiś czas przemieszać łyżką. Sos ma być o gęstości ketchupu, jeżeli za rzadki odparować bez pokrywki nadmiar wody.
Rozgrzać patelnię grillową, lekko przesmarować oliwą. Filety posmarować sosem z dwóch stron i grillować na patelni do zrumienienia. Można rozgrzać piekarnik z funkcją grilla, ułożyć na blaszce również opiekać do zrumienienia mięsa lub na tradycyjnym grillu na tacy aluminiowej.
Wykładać na talerz i wierzch polać sosem. Podawać z ziemniakami ryżem itp.
to też jest smaczne:filet w sosie śmietanowym