Filet drobiowy w sosie grzybowym

Pierwszymi grzybami, które zagościły na moim stole były kurki. Dzisiaj czas przyszedł na grzyby bardziej dostojne a mianowicie , prawdziwki. Filet drobiowy w sosie grzybowym, tak nazwałam moje danie, ponieważ można użyć do przygotowania różnych grzybów . Oczywiście szczerze polecam grzyby z tzw. górnej półki bo smakują wybornie:)

Udało się zebrać trochę prawdziwków, bardzo zdrowych, niedużych okazów i powstał pyszny sos:) Dopełnieniem sosu był filet z kurczaka i brązowy ryż. Szczerze polecam i zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 500 g świeżych grzybów, u mnie prawdziwki
  • 200 g śmietany 18 %
  • 1 kostka warzywna
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • przyprawa Gyros
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • 1 szklanka ryżu

Filet z kurczaka podzielić na 2 części, każdą przekroić na pół aby powstał cieńszy kotlet. Posypać solą, pieprzem, przyprawą Gyros zawinąć talerz folią spożywczą wstawić na 30 minut do lodówki.

Grzyby opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, posypać pieprzem, posolić i wymieszać. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek zeszklić, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, na koniec dodać grzyby, wymieszać i dusić na wolnym ogniu około 10 minut pod przykryciem.

Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody wlać do grzybów. Dusić około 5 minut. Do szklanki wlać kilka łyżek sosu z patelni, dodać śmietanę i wymieszać. Wlać do grzybów chwilę pogotować , zestawić.

Rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Wyjąć filety, rozgrzać olej na patelni i podsmażyć lekko do delikatnego zrumienienia.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć filety, polać wcześniej przygotowanym sosem grzybowym, przykryć i zapiekać pod przykryciem około 20 minut.

Ugotować ryż na sypko, z dodatkiem ziół prowansalskich, około 1 łyżki.Gotowe mięso podawać z dodatkiem ryżu i ulubionej surówki.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *