De volaille z sosem gorgonzola

 

 

De volaille z sosem gorgonzola to pyszne danie, które zachwyci nie jednego smakosza. Połączenie delikatnego mięsa z intensywnym sosem gorgonzola tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich gości.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 plasterki szynki
  • 2 łyżki masła roztartego z ząbkiem czosnku
  • pieprz,sól
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • olej do smażenia

Pierś delikatnie rozciąć przez środek ale nie do końca, powstanie taka otwarta książka. Delikatnie rozbijamy, przez folię aby nie robić dziur, posypać solą, pieprzem. Przykryć plasterkiem szynki, w rogu od którego zaczynamy zwijanie łyżkę masła. Jak zwijać, aby powstał sopel?

Zaczynamy zwijać od rogu po skosie, wtedy powstanie taki długi sopelek. Panierować w jajku i bułce, zlepiać dokładnie końce. Jak damy grubiej bułki będzie bardziej gładki, Ja starałam się dać troszkę mniej, ze względu na dzieci, nie lubią tak dużej panierki. Gotowe kładziemy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Tą stroną gdzie jest łączenie, do dołu, kilka minut i na drugą stronę, i gotowe

Sos :

  • 100g sera gorgonzola,
  • 1/2 kubeczka małego kremówki.

Do małego rondelka wlewamy połowę kremówki nie całe 1/2 kubka, kroimy ser i wkładamy do śmietanki mieszamy powoli grzejąc nie gotując. Kiedy ser się rozpuści i widzimy, że sos jest zbyt gęsty dolać resztę, jeżeli taki gęsty chcemy mieć, zagotować dokładnie mieszając na jednolitą masę. Odstawić kiedy wystygnie jeszcze zgęstnieje. Można stosować do wielu dań,makaronów,szpinaku,placków ziemniaczanych.

Spróbuj tego przepisu już dziś i rozkoszuj się wyśmienitym smakiem!

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *