Cykoria zapiekana pod beszamelem

 

Zawsze podchodziłam do cykorii z rezerwą. Miałam obawy przed przyrządzaniem, żeby nie była gorzka itp. Ten przepis przekonał mnie ,że cykoria może być wyjątkowo smaczna. Szczerze polecam.

Składniki

  • 4 cykorie obrane,gorzkie głąby wycięte
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru

Beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka musztardy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól,pieprz
  • 50 g sera żółtego, startego

Dodatkowo

  • 50 g sera żółtego startego( do posypania)

Zagotować wodę tyle aby zmieściły się 4 cykorie. Wrzucić je na gotującą się wodę z dodatkiem soku z cytryny,1 łyżki cukru, soli i pieprzu według uznania. Gotować 10 minut na wolnym ogniu, wyjąć na sito.

Rozgrzać masło, dodać mąkę,wymieszać nie rumieniąc. Mieszać dalej i wlewać powoli mleko. Mieszamy, aż sos zrobi się gęsty. Dodać  ser, gałkę, musztardę, sól, pieprz wymieszać. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia sera.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cykorie włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wierzch beszamelem. Posypać boczkiem wstawić na 10 minut do piekarnika. Wyciągnąć posypać  serem i zapiekać jeszcze 15 minut. Wyjąć podawać ciepłe. Doskonale smakują ze świeżą bagietką lub jako dodatek do mięsa zwłaszcza drobiu.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *