Cykoria zapiekana pod beszamelem

06.05.2019

Zawsze podchodziłam do cykorii z rezerwą. Miałam obawy przed przyrządzaniem, żeby nie była gorzka itp. Ten przepis przekonał mnie ,że cykoria może być wyjątkowo smaczna. Szczerze polecam.

Składniki

  • 4 cykorie obrane,gorzkie głąby wycięte
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka cukru

Beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka musztardy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól,pieprz
  • 50 g sera żółtego, startego

Dodatkowo

  • 50 g sera żółtego startego( do posypania)

Zagotować wodę tyle aby zmieściły się 4 cykorie. Wrzucić je na gotującą się wodę z dodatkiem soku z cytryny,1 łyżki cukru, soli i pieprzu według uznania. Gotować 10 minut na wolnym ogniu, wyjąć na sito.

Rozgrzać masło, dodać mąkę,wymieszać nie rumieniąc. Mieszać dalej i wlewać powoli mleko. Mieszamy, aż sos zrobi się gęsty. Dodać  ser, gałkę, musztardę, sól, pieprz wymieszać. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia sera.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cykorie włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wierzch beszamelem. Posypać szynką wstawić na 10 minut do piekarnika. Wyciągnąć posypać  serem i zapiekać jeszcze 15 minut. Wyjąć podawać ciepłe. Doskonale smakują ze świeżą bagietką lub jako dodatek do mięsa zwłaszcza drobiu.

Smacznego:)

Share Button

2 myśli na temat “Cykoria zapiekana pod beszamelem”

    1. Do cykorii podchodziłam sceptycznie do momentu przygotowania wspomnianego przepisu. Jest jednym z najzdrowszych warzyw zielonych Zawiera witaminy A,B,C,K Ponadto bardzo mało kaloryczna 100g to zaledwie 21 kalorii. Oczyszcza organizm z toksyn pomaga w dolegliwościach skórnych. Można zjadać surową,pieczoną lub gotowaną.Poprawia przemianę materii,obniża poziom cukru i cholesterolu. Więc jak widzisz samo zdrowie:))) Ciepło pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *