Witam wszystkich, zapraszam dzisiaj do kuchni indyjskiej.Bardzo ciekawy przepis i sposób zaserwowania ryby nieco inaczej. Mojej rodzinie przypadło do gustu zachęcam do zrobienia.
Składniki:
- 1 kg morskiej ryby bez ości
- 500 g cebuli
- 200 ml jogurtu
- 1 łyżeczka imbiru sproszkowanego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- olej do smażenia
- sól
- zielona pietruszka i cytryna do dekoracji
Rybę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki zalać jogurtem odstawić na 30 min do lodówki.Cebulę obrać, połowę pokroić w plasterki, drugą poszatkować na tarce jarzynowej, oprószyć imbirem i wymieszać.Rozgrzać olej i podsmażyć plasterki cebuli na złoty kolor. Dodać do tego startą cebulę, sól i kurkumę, podgrzewać dalej ok 2-3 min na wolnym ogniu. Kawałki ryby wyjąć z jogurtu dodać do cebuli, dodać czerwoną paprykę, garam masala i zalać pozostałym jogurtem po rybie. Dusić ok 15 min na małym ogniu.
Podawać można z ryżem, placuszkami z bakłażana ( w następnym poście przepis) lub jako samodzielne danie.
Smacznego:)