Curry z ryby

 

Witam wszystkich, zapraszam dzisiaj do kuchni indyjskiej.Bardzo ciekawy przepis i sposób zaserwowania ryby nieco inaczej. Mojej rodzinie przypadło do gustu zachęcam do zrobienia.

Składniki:

  • 1 kg morskiej ryby bez ości
  • 500 g cebuli
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka imbiru sproszkowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • olej do smażenia
  • sól
  • zielona pietruszka i cytryna do dekoracji

Rybę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki zalać jogurtem odstawić na 30 min do lodówki.Cebulę obrać, połowę pokroić w plasterki, drugą poszatkować na tarce jarzynowej, oprószyć imbirem i wymieszać.Rozgrzać olej i podsmażyć plasterki cebuli na złoty kolor. Dodać do tego startą cebulę, sól i kurkumę, podgrzewać dalej ok 2-3 min na wolnym ogniu. Kawałki ryby wyjąć z jogurtu dodać do cebuli, dodać czerwoną paprykę, garam masala i zalać pozostałym jogurtem po rybie. Dusić ok 15 min na małym ogniu.

Podawać można z ryżem, placuszkami z bakłażana ( w następnym poście przepis) lub jako samodzielne danie.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *