09.10.2018
Smaczne chińskie danie. Jeżyki przygotowane na parze. Mięsa,warzywa ,grzyby i inne składniki gotowane na parze mają wysokie walory smakowe. Produkty umieszczamy na sicie, wkładce do gotowania itp, przykrywamy. Nie mogą dotykać wody.
Składniki
- 1 szklanka krótkiego ryżu
- 500 g chudej wieprzowiny zmielonej
- 10 dkg słoniny pokrojonej w kostkę
- 2 cebule posiekane
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 jajo
- 1 łyżka wódki lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz
Ryż dokładnie wypłukać,zalać czystą, zimną wodą,odstawić na 3 h. Odsączyć i wysypać na płaski duży talerz. Mięso włożyć do miski 1/2 łyżeczki soli,dodać sos sojowy,wyrobić. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz wyrobić. Odstawić na 2h do lodówki. Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać dokładnie w ryżu. Gotować na parze pod przykryciem na parze 30 minut.Podawać na gorąco lub na zimno z sosem sojowym, słodkim sosem chili
Smacznego:)