Boeuf bourguignon-wołowina w czerwonym winie w/g Julii Child

26.02.2018

“Kiedy wołowina dusi się w piekarniku świat wydaje się piękniejszy Boeuf bourguignon jest najlepszą potrawką na świecie” Julia Child

Nie należy się zniechęcać czytając przepis, bo jest tego sporo do zrobienia . Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne. Trochę to trwa, ze względu na wołowinę, która wymaga dłuższego gotowania czy pieczenia.

Do przyrządzania potrawki wykorzystuje się różne mięsa, ale danie najsmaczniejsze wychodzi z chudych kawałków bez kości, wykrojonych z tylnej goleni, łopatki, szpondra i karkówki.

Składniki:

  • 170g chudego boczku,wieprzowiny,lub chudego bekonu
  • 1,4 chudej wołowiny pokrojonej w kostkę osuszonej ręcznikiem papierowym
  • 3 szklanki wytrawnego wina
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 1/2 łyżki tymianku
  • liść laurowy
  • sól
  • naczynie żaroodporne

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Mięso wieprzowe pokrojone w kostkę przyrumień na patelni z odrobiną oleju. Wytopiony tłuszcz po wyjęciu mięsa przyda się do wołowiny w razie potrzeby trochę dolej. Smaż partiami wołowinę na średnim ogniu i przekładaj do naczynia żaroodpornego.Tłuszcz zlej z patelni a wlej na nią czerwone wino, pozostałości z mięsa na patelni  wymieszaj z winem i wlej do naczynia na wołowinę i wieprzowinę. Dodaj teraz tyle bulionu wołowego aby cały płyn zakrył mięso. Dodaj pozostałe składniki chwilę zagotuj ,zakryj naczynie i do piekarnika, duś około 2,5-3 h. Można również to zrobić na wolnym ogniu w garnku jeżeli ten sposób wolimy bardziej.

Dodatki:

  • 1/2 pieczarek pokrojonych pokrojone na ćwiartki kapelusze trzonki na paski
  • olej
  • 2,1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 18-24 małych cebulek
  • Rozgrzej olej i masło  (1 łyżka)na patelni wrzuć pieczarki posól i podsmaż, przełóż do miseczki. Cebulki natnij na krzyż wrzuć na wrzącą wodę na kilka sekund. Rozgrzej pozostałe masło wrzuć cebulki i zalej do połowy wodą gotuj ok 30 min pod przykryciem. Płyn zachowaj po ugotowaniu cebulek.

sos i podawanie:

  • 3łyżki masła
  • 3 łyżki mąki

Odlej powstały płyn z gulaszu do rondelka jeżeli zbyt mało  zostało dolej bulionu wołowego (ok 2,1/2 szklanki powinno być) Masło i mąkę rozetrzyj dolewając bulionu ,ubij trzepaczką i wlej do bulionu.Dolej trochę wody po cebulkach zagotuj i  sos gotowy. Włóż do mięsa pieczarki, cebulki zalej sosem, wymieszaj i zagotuj ok 5 min. Podawaj do tej potrawki bagietkę ,groszek w maśle, ryż. Jako dodatek wino używane do gotowania.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *