Bigos z cukinii

Bigos z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnego bigosu. Bardzo ciekawy dodatek do dań mięsnych, młodych ziemniaków, klusek lub jako samodzielne danie. Mniej kaloryczny a równie smaczny jak bigos z kapusty. Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem, z której można wyczarować wiele wspaniałych potraw:) Dzisiaj zapraszam na smaczny bigos z cukinii.

Składniki

  • 4 cukinie, obrane starte na tarce jarzynowej
  • 2 malinowe pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
  • 3-4 marchewki, starte na tarce jarzynowej
  • czerwona i żółta papryka, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula i 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
  •  opcjonalnie 200-300 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę
  • olej
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona w proszku
  • kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, 2-3 liście laurowe
  • sos sojowy 2-3 łyżki

Rozgrzewamy olej na patelni, szklimy na nim cebulę i czosnek. Jeżeli wersja z kiełbasą, teraz wrzucamy kiełbasę i podsmażamy. Jeżeli bez kiełbasy to dodajemy kolejno warzywa( marchew, paprykę i pomidory) i dusimy chwilę na oleju( bez cukinii). Wlewamy pomidory z puszki, sos sojowy i razem chwilę dusimy.

Do garnka wkładamy cukinię, wlewamy warzywa, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, do połowy zawartości garnka, wszystko razem mieszamy i stawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy około 30 minut. Na koniec smakujemy i doprawiamy według własnego uznania. Podobnie jak bigos tradycyjny, smakuje najlepiej dnia następnego. Można wzbogacić dodając chude mięso, wędzone kostki itp. Wszystko zależy od Waszej kreatywności.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *