Przypomnijmy sobie smaki z naszego dzieciństwa 🙂 Pyszne, smaczne i garść wspomnień z kuchni naszych babć, mam … Farsz w środku może być według naszych upodobań i smaków. Ja swoje zrobiłam z farszem z mięsa mielonego z okrasą z boczku i cebuli.
Składniki
- ziemniaki mączyste – 1½ kg
- mąka pszenna – 2-3 łyżki
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki
- łopatka wieprzowa, zmielić – 500 g
- czosnek – 3 ząbki
- suszony majeranek
- natka pietruszki
- cebula – 2 szt.
- olej
- sól
- pieprz
Okrasa
- cebula posiekana na drobno
- 20 dkg boczku pokrojony w kostkę
- 1 łyżka oleju
Ilość mąki będzie zależała od rodzaju ziemniaków. Czasem będzie to więcej kiedy ziemniaki były bardziej wodniste. Ciasto musi być elastyczne inaczej będzie się rozrywać.
Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na patelni. Dodać do mięsa. Dołożyć pozostałe przyprawy, według uznania i dokładnie wyrobić.Odstawić do lodówki.
Ziemniaki obrać, połowę porcji ugotować, zmielić lub przez praskę przecisnąć. Drugą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ścierkę położyć na misce włożyć starte ziemniaki ,złapać końce ścierki i dobrze wycisnąć ziemniaki z soku. Sok pozostawić na chwilę, osiądzie skrobia na dnie miski. Sok odlać skrobię dodać do ziemniaków. Ziemniaki gotowane i surowe wymieszać, dodać mąkę, dokładnie wyrobić elastyczne ciasto, jak na pierogi. Uformować rulon, odcinać kawałki po około 2 cm. Spłaszczyć na swojej dłoni, na środek łyżkę farszu. Do góry brzegi zawijać i zlepić. Następnie uformować podłużny sopel. Obtoczyć w mące, ułożyć na stolnicy, desce. Pozostałe formować w ten sam sposób. Zagotować około 2 l wody. posolić ( łyżka soli lub według uznania) Na gotującą wodę wkładać kartacze niech luźno pływają, nie na raz wszystkie. Kiedy wypłyną, jeszcze pogotować parę minut i wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Przygotować okrasę.
Olej rozgrzać na patelni włożyć cebulę podsmażyć. Dodać boczek i razem zrumienić. Polać cepeliny i podawać.
Smacznego:)