Trufle czekoladowo- migdałowe

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi czas przygotowań do uroczystego świątecznego stołu. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową i pyszną przekąskę, trufle czekoladowo migdałowe będą idealnym dodatkiem do Twojego menu.Składniki:

  • 50 dkg gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 8 dkg masła
  • łyżeczka masła migdałowego lub kilka kropli olejku migdałowego
  • słoiczek konfitur wiśniowych z całymi owocami
  • 25 ml wódki żurawinowej
  • do obtaczania mielone migdały, kakao

Czekoladę, masło i śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Dodajemy masło migdałowe lub olejek, całość mieszamy, studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 30-45 minut.

Konfitury mieszamy z wódką.

Wyjmujemy masę czekoladową, odrywamy po kawałku i lepimy placuszek. Na środek kładziemy wiśnie w wódce, zlepiamy, obtaczamy w mielonych migdałach, kakao lub zostawiamy( można polać czekoladą ) Układamy gotowe na tacy wyłożonej papierem i wstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *