Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi czas przygotowań do uroczystego świątecznego stołu. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową i pyszną przekąskę, trufle czekoladowo migdałowe będą idealnym dodatkiem do Twojego menu.Składniki:
- 50 dkg gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietanki 36%
- 8 dkg masła
- łyżeczka masła migdałowego lub kilka kropli olejku migdałowego
- słoiczek konfitur wiśniowych z całymi owocami
- 25 ml wódki żurawinowej
- do obtaczania mielone migdały, kakao
Czekoladę, masło i śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Dodajemy masło migdałowe lub olejek, całość mieszamy, studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 30-45 minut.
Konfitury mieszamy z wódką.
Wyjmujemy masę czekoladową, odrywamy po kawałku i lepimy placuszek. Na środek kładziemy wiśnie w wódce, zlepiamy, obtaczamy w mielonych migdałach, kakao lub zostawiamy( można polać czekoladą ) Układamy gotowe na tacy wyłożonej papierem i wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego:)