Trufle czekoladowe

26.03.2018

Pyszne, wspaniałe czekoladki, bardzo eleganckie.Nikt się nie oprze tej słodkiej pokusie:)

Składniki

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 40 g cukru pudru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika
  • 1 kieliszek rumu

Herbatniki zmiksuj,dodaj resztę składników. Dokładnie zmiksuj na gładką masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wlej do masy, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Masę zagniataj, musi być spójna, formuj kulki jak orzech włoski lub małe stożki. Aby zrobić stożki, zegnij dłoń aby po środku dłoni powstało wgłębienie. I teraz kulkę wałkuj drugą ręką i od dołu zrobi się stożek.Włóż do lodówki na 30 minut. Ułóż na talerzu, wsyp do małego sitka kakao i posyp trufle. Zapakuj w pudełeczko i przechowuj lub podaruj w prezencie.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.