Pralinki Rafaello

Pralinki Rafaello robione w domu to prawdziwy rarytas:) Znikają tak szybko, że trzeba się nastawić od razu na zrobienie podwójnej porcji. Ja osobiście mam słabość do czekoladek domowej roboty. To jest jedno z moich ulubionych rzeczy, które robię w zaciszu mojej kuchni:)

Pięknie zapakowane w ozdobne pudełeczko mogą być fantastycznym upominkiem. Pracy nie ma dużo a efekt robi wrażenie. Zapraszam do przepisu

Składniki

  • 250 g mleka w proszku
  • 100-150 g wiórków kokosowych
  • szklanka cukru
  • pół szklanki gorącej wody
  • 200 g masła prawdziwego
  • 2 wafle tortowe
  • migdały w całości

Dodatkowo

  • ok 100g wiórków do obtoczenia

Przepis na około 60 sztuk wielkości oryginalnego.

Wafle zmielić, cukier rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Ilość wiórków można sobie dopasować do własnych upodobań . Większa ilość będą bardziej kokosowe i bardziej chrupkie, polecam dodać ok 150 g.

Schłodzone ciasto wyjąć, na dłoni formować kulki wielkości znanego nam Rafaello, robić w środku wgłębienie do którego wkładamy 1 migdał. Zlepiamy i formujemy kulkę.

Gotowe obtaczamy obficie w wiórkach kokosowych. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe, prawda że proste:)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *