Sufleciki czekoladowe z jabłkiem


Lubisz czekoladę i jabłka, to koniecznie musisz spróbować  przepisu na sufleciki czekoladowe z jabłkiem. To doskonałe połączenie słodkiej czekolady i lekko kwaśnego smaku jabłka sprawia, że te desery są niezwykle smaczne i aromatyczne.To pyszny i zdrowy deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym

Składniki

  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka masła do foremek
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki likieru czekoladowego
  • 1 jabłko
  • cynamon
  • chili

Piekarnik rozgrzać na 220 stopni. Foremki wysmarować masłem i obsypać migdałami. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i wyłożyć na dno foremek, po równo do każdej.( nie podaję ilości foremek bo są różne, mogą być większe , mniejsze itp)Czekoladę połamać i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Ubić jajko i żółtko, z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodawać po łyżce likieru, szczyptę chili i mieszać delikatnie, aby masa jajeczna nie opadła. Masę rozlać do foremek (tak do 3/4 wysokości) i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Sufleciki powinny wyrosnąć a na wierzchu stworzy się skorupka.

Można polać czekoladą lub rozmieszać dowolną konfiturę np. malinową z rozpuszczoną czekoladą i polać, lub posypać cukrem pudrem. Udekorować kawałkami czekolady, jabłka i listkami mięty.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *