Lubisz czekoladę i jabłka, to koniecznie musisz spróbować przepisu na sufleciki czekoladowe z jabłkiem. To doskonałe połączenie słodkiej czekolady i lekko kwaśnego smaku jabłka sprawia, że te desery są niezwykle smaczne i aromatyczne.To pyszny i zdrowy deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym
Składniki
- 50 g masła
- 1 łyżeczka masła do foremek
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 100 g ciemnej czekolady
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki likieru czekoladowego
- 1 jabłko
- cynamon
- chili
Piekarnik rozgrzać na 220 stopni. Foremki wysmarować masłem i obsypać migdałami. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i wyłożyć na dno foremek, po równo do każdej.( nie podaję ilości foremek bo są różne, mogą być większe , mniejsze itp)Czekoladę połamać i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Ubić jajko i żółtko, z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodawać po łyżce likieru, szczyptę chili i mieszać delikatnie, aby masa jajeczna nie opadła. Masę rozlać do foremek (tak do 3/4 wysokości) i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Sufleciki powinny wyrosnąć a na wierzchu stworzy się skorupka.
Można polać czekoladą lub rozmieszać dowolną konfiturę np. malinową z rozpuszczoną czekoladą i polać, lub posypać cukrem pudrem. Udekorować kawałkami czekolady, jabłka i listkami mięty.
Smacznego:)