Serowo- ziemniaczane pierożki, niezwykle kruche i apetyczne. Do nadzienia używamy ulubiony dżem, u mnie to była własnej roboty czekowiśnia pomieszana z orzechami. Dodajemy posiekane orzechy włoskie,ziemne lub migdały.
Składniki
- 150 g ugotowanych ziemniaków,zmielonych
- 150 g sera białego mielonego
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 200 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- szklanka dowolnego dżemu
- 2 łyżki orzechów włoskich ,ziemnych lub migdałów posiekanych
Składniki ciasta razem połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na ok 6-7 mm. Szklanką literatką wykrawać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę dżemu wymieszanego z orzechami. Zlepić brzegi,można ozdobnie pozawijać.Pieczemy w 180 stopni ok 15-20 minut. Można przed pieczeniem posmarować jajkiem lub upiec bez na złoty kolor.
Smacznego:)