Słodkie pierożki

19.02.2019

Serowo- ziemniaczane pierożki, niezwykle kruche i apetyczne. Do nadzienia używamy ulubiony dżem, u mnie to była własnej roboty czekowiśnia pomieszana z orzechami. Dodajemy posiekane orzechy włoskie,ziemne lub migdały.

Składniki

  • 150 g ugotowanych ziemniaków,zmielonych
  • 150 g sera białego mielonego
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 200 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Dodatkowo

  • szklanka dowolnego dżemu
  • 2 łyżki orzechów włoskich ,ziemnych lub migdałów posiekanych

Składniki ciasta razem połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na ok 6-7 mm. Szklanką literatką wykrawać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę dżemu wymieszanego z orzechami. Zlepić brzegi,można ozdobnie pozawijać.Pieczemy w 180 stopni ok 15-20 minut. Można przed pieczeniem posmarować jajkiem lub upiec bez  na złoty kolor.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *