Słodkie filiżanki

29.03.2018

Dekoracyjny deser, cieszy zarówno dzieci jak i dorosłych. Można robić różne kombinacje, większość owoców i na wierzchu bita śmietana lub tak jak w przepisie .Każda  wersja się sprawdzi i uroczo wygląda na stole:)

Składniki

  • herbatniki okrągłe 16 szt
  • wafelki do lodów 16 sztuk( z długą nóżką)
  • sok cytryna limonka 1l Hortex
  • maliny mrożone opakowanie Hortex
  • 2 budynie cytrynowe
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • czekolada mleczna
  • kilka świeżych truskawek
  • rurki cukrowe, posypka
  • olejek cytrynowy

Lukier

1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki wody przegotowanej( wymieszać na jednolitą masę)

Budynie ugotować w 800 ml soku cytryna limonka Hortex. Odstawić do studzenia. W wafelkach odciąć nóżki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka układać na desce, na każdym ciastku kubeczek z wafelka. Wlewać do każdego kubeczka po trochu czekolady. Będzie trochę się wylewać, ale nie szkodzi. Odstawić do zastygnięcia. W międzyczasie odrobiną czekolady doklejać uszka zrobione z pokrojonych na paski nóżek  Trzeba to robić ostrym nożem, bo się bardzo kruszą lub zostawić bez uszek.  Gdy się przykleją kubeczki, zrobić lukier, odwracać do góry dnem brzeg maczać w lukrze i w miseczce z posypką.

Teraz ubić krem budyniowy. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po trochu zimny budyń a na końcu olejek. Odstawić na 1h do lodówki, niech stężeje.Do każdego kubeczka włożyć malinkę. Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać krem na malinkę ( z czubeczkiem)

Udekorować rurką, połówką truskawki i malinką. Na koniec cukrowa posypka.

Smacznego
Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.