29.03.2018
Dekoracyjny deser, cieszy zarówno dzieci jak i dorosłych. Można robić różne kombinacje, większość owoców i na wierzchu bita śmietana lub tak jak w przepisie .Każda wersja się sprawdzi i uroczo wygląda na stole:)
Składniki
- herbatniki okrągłe 16 szt
- wafelki do lodów 16 sztuk( z długą nóżką)
- sok cytryna limonka 1l Hortex
- maliny mrożone opakowanie Hortex
- 2 budynie cytrynowe
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kostka masła
- czekolada mleczna
- kilka świeżych truskawek
- rurki cukrowe, posypka
- olejek cytrynowy
Lukier
1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki wody przegotowanej( wymieszać na jednolitą masę)
Budynie ugotować w 800 ml soku cytryna limonka Hortex. Odstawić do studzenia. W wafelkach odciąć nóżki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka układać na desce, na każdym ciastku kubeczek z wafelka. Wlewać do każdego kubeczka po trochu czekolady. Będzie trochę się wylewać, ale nie szkodzi. Odstawić do zastygnięcia. W międzyczasie odrobiną czekolady doklejać uszka zrobione z pokrojonych na paski nóżek Trzeba to robić ostrym nożem, bo się bardzo kruszą lub zostawić bez uszek. Gdy się przykleją kubeczki, zrobić lukier, odwracać do góry dnem brzeg maczać w lukrze i w miseczce z posypką.
Teraz ubić krem budyniowy. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po trochu zimny budyń a na końcu olejek. Odstawić na 1h do lodówki, niech stężeje.Do każdego kubeczka włożyć malinkę. Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać krem na malinkę ( z czubeczkiem)
Udekorować rurką, połówką truskawki i malinką. Na koniec cukrowa posypka.