04.06.2018
Wspaniałe rogaliki na kruchym cieście z prawdziwą konfiturą z dzikiej róży. Konfitura zrobiona samodzielnie,róża jeszcze kwitnie można jeszcze zebrać i zrobić. Przepis w następnym wpisie:) A tymczasem moje rogaliki,pychotka:)
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- słoiczek konfitury ( jeżeli nie ma to zastąpić można inną)
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli za gęste dodać śmietany, za rzadkie mąki. Konsystencja powinna być jak na pierogi, elastyczna i łatwa do wałkowania. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na stolnicy rozwałkować prostokąt, wyrównać brzegi nożykiem. Pokroić na kwadraty około 6 cm każdy bok. Na każdy 1 łyżeczka konfitury, składać po skosie, skleić brzegi np.widelcem, zwijać od podstawy do czubka i zgiąć w łuk. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec na złoty kolor około 20 minut. Wystudzić.
Smacznego:)