Omlety św. Walentego

Omlety św.Walentego, z okazji dzisiejszego święta tak postanowiłam nazwać te biszkoptowe ciastka. Niezwykle słodki dzień i aby trwał u każdego z Was cały rok. Omleciki można podawać nie tylko dzisiaj ale przy każdej nadarzającej się okazji. Bardzo proste i przyniosą wiele radości Waszym bliskim, zwłaszcza najmłodszym.

Można poszaleć z wkładką, jeżeli chodzi o owoce. Może być mniej kremu śmietankowo-serowego a więcej różnych owocowych dodatków. To już zależy tylko od Was. Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • owoce do dekoracji( maliny, winogrona, borówki itp)

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Białka ubić na sztywno, dalej ubijać dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka ,wymieszać. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce i delikatnie mieszać ręcznie.

Blaszkę płaską z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać okrągłe placki, wielkości talerzyka od filiżanki. Około 8 sztuk. Wstawić do piekarnika i piec na lekko złoty kolor, około 8 minut. Nie wypiekać zbyt mocno, bo będą się łamać. Gotowe układać np. na wałku aby przybrały potrzebny nam kształt, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać mascarpone i wymieszać na sztywny krem. Wstawić na chwilę do lodówki.

Przygotować sobie biszkopty na desce oraz dodatki do dekoracji. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i połowę biszkopcika udekorować kremem.Na wierzch powciskać owoce. Złożyć na pół i gotowe. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *