Muffinki jogurtowe z bitą śmietaną, to pyszny deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosty przepis u mnie bardzo chętnie wykorzystywany przez moją córkę. Dodatek muesli i ewentualnie bakalii dodatkowo poprawia walory smakowe. Polecam prosty , szybki przepis na ciastko do kawy:)
Składniki
- 2 jajka
- 30 g masła, rozpuszczonego
- 150 g naturalnego jogurtu
- 100 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g muesli
- opcjonalnie bakalie, do wyboru
- bita śmietana
- posypka cukrowa lub świeże owoce do dekoracji
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, formę wyłożyć papilotkami do muffinek.
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, następnie dodajemy rozpuszczone masło i jogurt, całość mieszamy.
Mąkę, muesli, proszek do pieczenia, mieszamy, dosypujemy do masy i dokładnie wyrabiamy łyżką. Pozostaną grudki i tak ma być. Można dodać rodzynki lub bakalie ( aby nie opadły w cieście, wymieszać je z mąką)
Wykładamy do foremek i pieczemy około 15 minut, studzimy. Gotowe dekorujemy bitą śmietaną, posypką lub świeżymi owocami.
Smacznego:)