Muffinki jogurtowe

Muffinki jogurtowe z bitą śmietaną, to pyszny deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosty przepis u mnie bardzo chętnie wykorzystywany przez moją córkę. Dodatek muesli i ewentualnie bakalii dodatkowo poprawia walory smakowe. Polecam prosty , szybki przepis na ciastko do kawy:)

Składniki

  • 2 jajka
  • 30 g masła, rozpuszczonego
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g muesli
  • opcjonalnie bakalie, do wyboru
  • bita śmietana
  • posypka cukrowa lub świeże owoce do dekoracji

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, formę wyłożyć papilotkami do muffinek.

Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, następnie dodajemy rozpuszczone masło i jogurt, całość mieszamy.

Mąkę, muesli, proszek do pieczenia, mieszamy, dosypujemy do masy i dokładnie wyrabiamy łyżką. Pozostaną grudki i tak ma być. Można dodać rodzynki lub bakalie ( aby nie opadły w cieście, wymieszać je z mąką)

Wykładamy do foremek i pieczemy około 15 minut, studzimy. Gotowe dekorujemy bitą śmietaną, posypką lub świeżymi owocami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *