Makaroniki-francuskie ciasteczka

25.05.2018

Wspaniałe ciasteczka ,szczerze polecam. Czy wymagają wprawy? Raczej cierpliwości są trochę chimeryczne jak beza ale warto uzbroić się w cierpliwość i upiec. Przepisów jest bardzo dużo. Długo szukałam najprostszego z możliwych i jest. Postępujcie zgodnie z instrukcją i będziecie mieć swoje makaroniki których użyłam do dekoracji tortu mojej córki. Zapraszam

Składniki

  • 125 g mąki migdałowej
  • 125 g drobnego cukru
  • 125 g cukru pudru
  • 90 g białek (3 -4 szt)
  • dowolny barwnik

Białka o temp pokojowej ubić na sztywno. Powoli dosypywać drobny cukier(na 3-4 razy) i dalej ubijać. Czas ubijania do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.( tutaj możemy zabarwić na dowolny kolor) Mąkę z cukrem pudrem przesiać do miski, dodać pianę z białek. Mieszać do momentu połączenia składników. Biorąc do góry masę, spływa z łyżki tworząc wstążkę, wtedy można wyciskać makaroniki. Na papierze narysować koła wielkości małego kieliszka. Szprycą wyciskać płaskie makaroniki. Piec w 150 stopniach 25-30 minut. Kiedy pukamy w makaronik paznokciem jest twardy tzn odpowiednio wysuszony. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu zdejmujemy z papieru do pojemniczka. Zimne przekładamy dowolnym kremem. U mnie to był serek mascarpone ze śmietaną.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *