Lane chruściki truskawkowe, to doskonały pomysł na szybką, słodką przekąskę, do popołudniowej kawki:) Dodałam dopisek truskawkowe, ponieważ zamiast tradycyjnego cukru pudru, użyłam shake truskawkowy w proszku. Świetny pomysł na zastąpienie cukru pudru. Shake pachnie truskawkami i lepiej się trzyma na ciasteczkach. Polecam do posypywania różnych słodkości :)) Zapraszam na szybkie, puchate chruściki.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 4-5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 275 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- shake truskawkowy w proszku, opcjonalnie cukier puder
- olej do smażenia
- rękaw cukierniczy
Wszystkie składniki na ciasto, zmiksować. Przelać do rękawa cukierniczego, górę zapiąć, zapinką do torebek a róg odciąć.
Rozgrzać olej w rondelku, tyle aby ciastka swobodnie pływały. Talerz wyłożyć ręcznikiem papierowym. Rękawem cukierniczym wylewać na rozgrzany olej ciasto, tworząc nie regularne kształty. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjmować na talerz, odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe posypać truskawkowym shake lub cukrem pudrem.
Smacznego:)