Kruche ciasteczka z serii prostych i szybkich . Przepis przywiozłam od mojej znajomej z Poronina, którą oczywiście serdecznie pozdrawiam:) Cztery produkty podstawowe a dodatki to kwestia naszych upodobań. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Wspaniały dodatek do kawki ,herbatki ,polecam:)
- 500 g otrąb pszennych lub mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 jajko
- kilka łyżek miodu( w zależności jak słodkie chcemy mieć)
Dodatkowo
Możemy wybierać jako dodatek z podanych składników, co nam w danym momencie pasuje:)
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
- lub mielone pestki moreli gorzkiej szczypta
- lub rozdrobnione orzechy
- lub kawałki czekolady
- lub dowolne inne składniki
Otręby pszenne mielimy na miałko, mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy kawałki masła, cynamon ,jajko, miód. Wszystko razem zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt twarde, możemy dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, na grubość około 0,5 mm. Przy użyciu foremek robimy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopni ok 10 minut lub do zrumienienia. Studzimy i zamykamy w szczelnym pojemniczku.
Smacznego:)