Kruche ciasteczka

 

Kruche ciasteczka z serii prostych i szybkich . Przepis przywiozłam od mojej znajomej z Poronina, którą oczywiście serdecznie pozdrawiam:) Cztery produkty podstawowe a dodatki to kwestia naszych upodobań. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Wspaniały dodatek do kawki ,herbatki ,polecam:)

  • 500 g otrąb pszennych lub mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • kilka łyżek miodu( w zależności jak słodkie chcemy mieć)

Dodatkowo

Możemy wybierać jako dodatek z podanych składników, co nam w danym momencie pasuje:)

  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
  •  lub  mielone pestki moreli gorzkiej szczypta
  •  lub rozdrobnione orzechy
  • lub kawałki czekolady
  • lub dowolne inne składniki

Otręby pszenne mielimy na miałko, mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy kawałki masła, cynamon ,jajko, miód. Wszystko razem zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt twarde, możemy dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, na grubość około 0,5 mm. Przy użyciu foremek robimy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopni ok 10 minut lub do zrumienienia. Studzimy i zamykamy w szczelnym pojemniczku.

czytaj również

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *