Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka budyniowe to doskonały sposób na zajęcie dla dużych i małych. Czas nam się dłuży podczas kwarantanny, możemy go urozmaicić na słodko. Przepis banalnie prosty, więc dzieci również dają radę:) Doskonała lekka przekąska. U nas była zabawa w zdobienie ciasteczek z okazji świąt, kolorowym lukrem. Można z tej opcji zrezygnować, posypać posypką lub cukrem. Zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny
  • 1 jajko

Dodatkowo

  • kolorowa posypka
  • wiórki kokosowe

Lukier z białka

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • barwniki spożywcze
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Na stolnicy wałkujemy placek na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty lub małą szklanką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor, studzimy.

Lukier

Białko jajka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając. Na koniec sok z cytryny, mieszamy. Jeżeli chcemy mieć kilka kolorów dzielimy lukier np. na 3 części i dodajemy barwniki, mieszamy. Przygotować sobie 3 woreczki np. torebki strunowe. Do każdej wlać osobny kolor. Obciąć różek torebki i dekorować według uznania. Można polać białym lukrem i posypać posypką lub wiórkami.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *