Ciasteczka budyniowe to doskonały sposób na zajęcie dla dużych i małych. Czas nam się dłuży podczas kwarantanny, możemy go urozmaicić na słodko. Przepis banalnie prosty, więc dzieci również dają radę:) Doskonała lekka przekąska. U nas była zabawa w zdobienie ciasteczek z okazji świąt, kolorowym lukrem. Można z tej opcji zrezygnować, posypać posypką lub cukrem. Zapraszam do przepisu:)
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- budyń waniliowy
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny
- 1 jajko
Dodatkowo
- kolorowa posypka
- wiórki kokosowe
Lukier z białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
- barwniki spożywcze
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Na stolnicy wałkujemy placek na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty lub małą szklanką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor, studzimy.
Lukier
Białko jajka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier dalej ubijając. Na koniec sok z cytryny, mieszamy. Jeżeli chcemy mieć kilka kolorów dzielimy lukier np. na 3 części i dodajemy barwniki, mieszamy. Przygotować sobie 3 woreczki np. torebki strunowe. Do każdej wlać osobny kolor. Obciąć różek torebki i dekorować według uznania. Można polać białym lukrem i posypać posypką lub wiórkami.