Ciasteczka arachidowe

31.07.2018

Pyszne kruche ciasteczka do kawy. Mąkę z orzeszków arachidowych można nabyć w supermarketach, nie powinno być kłopotu. Również sklepy ze zdrową żywnością prowadzą sprzedaż różnych mąk.

Składniki

  • 300 g mączki z orzeszków
  • 300 g cukru pudru+ do obtaczania ciastek
  • 3 białka
  • łyżka miodu
  • 50 g suszonej żurawiny lub innych bakalii

Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Powoli dosypujemy mąkę ,miód i powoli ręcznie mieszamy. Na końcu dodajemy żurawinę i łyżką mieszamy. Wkładamy na 2 h do lodówki. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze i przygniatamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odstępy ciasteczka się powiększą. Pieczemy w 180 stopni około 15 minut. Przy wyjmowaniu ostrożnie, są miękkie mogą się łamać. Po wystygnięcie będą chrupkie.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *