Beziki z czekoladą

03.09.2019

Urocze małe beziki z kremem czekoladowym.Nie co gorzka czekolada i słodkie beziki, to raj dla podniebienia. Bardzo chrupkie ciasteczka znikają z talerza błyskawicznie. Robiłam je pierwszy raz i myślę, że będą gościły u mnie często:) Rodzina już prosi o jeszcze. Dość proste w przygotowaniu.

Jeżeli chodzi o bezę, pisałam już kilka razy o tym jakie to ciasto bywa chimeryczne, często sprawia kłopot w trakcie pieczenia. Trzeba przestrzegać kilku ważnych czynników: białka o temp. pokojowej, cukier dodajemy porcjami, suszymy w niezbyt wysokiej temperaturze. Oczywiście piekarnik sprawdzony to podstawa. Beziki wyjdą z pewnością , zachęcam do skorzystania z przepisu:)

Składniki

  • 3 białka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 1 gorzka czekolada
  • 4 łyżki mocnej kawy
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzać na 110 stopni, termoobieg. Białka ubić na sztywno, cały czas ubijać i porcjami wsypywać cukier. Na koniec sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną wymieszać.

Rozłożyć na blaszce papier do pieczenia. Ciasto nakładać do woreczka cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać ptysie, kleksy wielkości wisienki. Wstawić do piekarnika na 60 minut. Po tym czasie wyłączyć, suszyć przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Wyłożyć na tackę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kawę, masło, migdały wymieszać trochę wystudzić. Masa jest dość gęsta. Na spód bezika nakładamy krem dociskamy drugim. Układamy na talerzu i wkładamy do lodówki do stwardnienia kremu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

beza pavlova

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *