Smaczne i zarazem bardzo dekoracyjne babeczki. Dość proste w przygotowaniu, ciasto kruche i jabłka. Ciasto musi być dość elastyczne aby podczas zwijania się nie kruszyło. Aby tak było dodałam śmietanę, smalec i masło zawartość tłuszczu 82%. Tłuszcz jest dość ważny musi być masło dobrej jakości. Zachować należy proporcje 3:2:1 tzn. 300g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudruAby ciasto ładnie cienko rozwałkować, co jest istotne przy tych babeczkach włożyć go między folię spożywczą i wtedy wałkować długie paski.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła (zawartość tłuszczu 82%)
- 100 g smalcu
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko do smarowania ciasta
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
- 4-5 jabłek czerwonych średniej wielkości
- foremka na mufinki
Syrop do jabłek
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek cukru
- 1/2 cytryny
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać pozostałe składniki, 2 żółtka,cukier, śmietanę, szczypta soli i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2h.
Jabłka pokroić w plastry , przekroić na pół wyjąć nasionka. Zagotować wodę z cukrem i do wrzątku wrzucić plasterki na ok 8 minut. Muszą być elastyczne. Wyjąć ostudzić, skropić cytryną, odłożyć niech wystygną.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na prostokąt wycinać długie paski o szerokości 5-6 cm. Każdy pasek posmarować rozkłóconym jajkiem. U góry paska układać plasterki,grzbietem ze skórką do góry na zakładkę. Dolnym brzegiem nakryć jabłka i zwijać ślimaczka. Układać w formie na mufinki piec około 45-50 minut( ciasta jest dość duże więc czas pieczenia jest ważny aby się dopiekły) Jeżeli paski będą węższe to wtedy będą piekły się krócej, muszą się na wierzchu zarumienić.
Wyjmujemy,studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)