Zuccotto- toskański deser

18.09.2019

Dzisiaj ponownie zabieram moich czytelników do słonecznej Toskanii 🙂 Wspominam mój fantastyczny wakacyjny pobyt ,który zostanie nad długo w pamięci. Nie tylko piękne krajobrazy ale przyjaźnie nastawieni Włosi i fantastyczna kuchnia.  Dzisiaj prezentuję przepis na wyśmienity deser, który pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

Składniki

  • 110 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 3 jajka

Sos owocowy

  • 110 g truskawek
  • 100 g malin
  • sok z cytryny
  • 100 g cukru

Krem waniliowy

  • 250 g mleka
  • 70 g cukru
  • 12 g żelatyny
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 150 g truskawek
  • 100 g malin
  • 12 g żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody

Białka ubić. Kiedy będą sztywne wsypywać cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać i powoli dodawać do masy mieszając łyżką. Płaską blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem. Wylać ciasto wyrównując wierzch. Piec 12 minut w 180 stopni. Wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem , papierem do góry.Powoli zdjąć papier.

Wszystkie składniki sosu zmiksować, wylać na upieczone ciasto, zrolować roladę. Włożyć do lodówki na min 1 h.

Żółtka utrzeć na krem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować i dodać do niego masę, cały czas mieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Zestawić dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Truskawki pokroić na kawałki, maliny w całości dodać do kremu delikatnie wymieszać.

Miskę okrągłą wyłożyć folią spożywczą tak aby brzegi wystawały po za miskę. Roladę pociąć na talarki i wyłożyć dno i boki miski. Krem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zastygnięty deser wyłożyć na talerz do góry dnem. Udekorować owocami. Gotowe.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *