Dzisiaj ponownie zabieram moich czytelników do słonecznej Toskanii 🙂 Wspominam mój fantastyczny wakacyjny pobyt ,który zostanie nad długo w pamięci. Nie tylko piękne krajobrazy ale przyjaźnie nastawieni Włosi i fantastyczna kuchnia. Dzisiaj prezentuję przepis na wyśmienity deser, który pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.
Składniki
- 110 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 3 jajka
Sos owocowy
- 110 g truskawek
- 100 g malin
- sok z cytryny
- 100 g cukru
Krem waniliowy
- 250 g mleka
- 70 g cukru
- 12 g żelatyny
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 150 g truskawek
- 100 g malin
- 12 g żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody
Białka ubić. Kiedy będą sztywne wsypywać cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać i powoli dodawać do masy mieszając łyżką. Płaską blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem. Wylać ciasto wyrównując wierzch. Piec 12 minut w 180 stopni. Wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem , papierem do góry.Powoli zdjąć papier.
Wszystkie składniki sosu zmiksować, wylać na upieczone ciasto, zrolować roladę. Włożyć do lodówki na min 1 h.
Żółtka utrzeć na krem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować i dodać do niego masę, cały czas mieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Zestawić dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Truskawki pokroić na kawałki, maliny w całości dodać do kremu delikatnie wymieszać.
Miskę okrągłą wyłożyć folią spożywczą tak aby brzegi wystawały po za miskę. Roladę pociąć na talarki i wyłożyć dno i boki miski. Krem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zastygnięty deser wyłożyć na talerz do góry dnem. Udekorować owocami. Gotowe.
Smacznego:)