Złocista strucla

21.02.2019

Prosta i szybka w przygotowaniu strucla drożdżowa. Jako nadzienia używamy dowolny dżem, dodatkowo możemy dodać bakalie. Ja przełożyłam struclę dżemem śliwkowym,ze swojej spiżarni i posypałam skórką pomarańczową, smażoną.Zniknęła szybko,polecam.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 dkg drożdży
  • 3 zółtka
  • 1/4 kostki masła( rozpuścić)
  • słoik dżemu lub konfitury
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej lub bakalii
  • szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Lukier

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 250 g cukru pudru

Mleko podgrzać,dodać łyżeczkę cukru, dodać drożdże, odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrami. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać ubite jajka, rozczyn, masło rozpuszczone oraz sok z cytryny,szczyptę soli. Zarobić ciasto( musi odchodzić od ręki) ,odstawić do wyrośnięcia,musi podwoić objętość. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 5-6 mm. Posmarować dżemem, posypać skórką lub bakaliami. Zwinąć ciasto jak roladę. Następnie przygotować arkusz papieru do pieczenia, większy niż szerokość ciasta aby końce zawinąć pod spód. Przełożyć struclę, zawinąć w papier dość ciasno i końce podwinąć pod spód. Pieczemy w 180 stopni około 40 minut. Wyjąć , odwinąć z papieru, wystudzić.

Składniki na lukier razem zagrzać w rondelku,cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos. Gotowym polać wierzch i posypać skórką pomarańczową.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *