21.02.2019
Prosta i szybka w przygotowaniu strucla drożdżowa. Jako nadzienia używamy dowolny dżem, dodatkowo możemy dodać bakalie. Ja przełożyłam struclę dżemem śliwkowym,ze swojej spiżarni i posypałam skórką pomarańczową, smażoną.Zniknęła szybko,polecam.
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 2-3 dkg drożdży
- 3 zółtka
- 1/4 kostki masła( rozpuścić)
- słoik dżemu lub konfitury
- 2-3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej lub bakalii
- szczypta soli
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Lukier
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- 250 g cukru pudru
Mleko podgrzać,dodać łyżeczkę cukru, dodać drożdże, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrami. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać ubite jajka, rozczyn, masło rozpuszczone oraz sok z cytryny,szczyptę soli. Zarobić ciasto( musi odchodzić od ręki) ,odstawić do wyrośnięcia,musi podwoić objętość. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 5-6 mm. Posmarować dżemem, posypać skórką lub bakaliami. Zwinąć ciasto jak roladę. Następnie przygotować arkusz papieru do pieczenia, większy niż szerokość ciasta aby końce zawinąć pod spód. Przełożyć struclę, zawinąć w papier dość ciasno i końce podwinąć pod spód. Pieczemy w 180 stopni około 40 minut. Wyjąć , odwinąć z papieru, wystudzić.
Składniki na lukier razem zagrzać w rondelku,cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos. Gotowym polać wierzch i posypać skórką pomarańczową.
Smacznego:)