Wyjątkowy serniczek, śmietana zastąpiona jogurtem, wersja nie co mniej kaloryczna. Niebawem będą świeże truskawki z gruntu i wtedy można zaszaleć. Ja tymczasem już chciałam wypróbować ten przepis i skorzystałam z truskawek dostępnych w hipermarketach. Co prawda nie są tak smaczne jak w lecie ale i tak serniczek wyszedł pyszny.
Składniki
- 200 g herbatników
- 150 g masła
- 7-8 krówek
- 500 g mascarpone
- 250 g jogurtu greckiego naturalnego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 250 g świeżych truskawek
Ciastka zmiksować razem z krówkami, dodać masło jeszcze raz dokładnie wymieszać mikserem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia( samo dno) Masę wyłożyć na dno tortownicy dokładnie ugnieść i na 30 minut do lodówki.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Jogurt ubić razem z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i razem zmiksować. Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia, chwilę wystudzić i wlać do masy, dokładnie wymieszać. Na spodzie z ciastek ułożyć połówki truskawek , następnie masę serową ( zostawić trochę na dekorację) wygładzić. Szprycą robić małe rozetki, udekorować pokruszonymi krówkami i truskawkami. Wstawić na kilka godzin do lodówki( najlepiej robić na noc).
Smacznego:)