Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami to fantastyczne kruche ciasto, które przygotujemy bardzo szybko a jeszcze szybciej zniknie. Ciekawe nadzienie dopełnia całości, będzie prawdziwym hitem, jeżeli choć raz zrobicie:)Tarta to najbardziej rozpoznawalne ciasto kuchni francuskiej. W okresie letnim możemy poszaleć z nadzieniem, doskonale sprawdzą się również inne dostępne latem owoce.

Zachęcam do kreatywnych wypieków i czekam na komentarze:) A teraz pozostaje zaprosić do przepisu.

Składniki

  • 150 g zimnego masła
  • 150 g mąki krupczatki
  • 90 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka

dodatkowo

  • fasola Jaś do obciążenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Nadzienie

  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 żółtka, 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 4 miękkie gruszki
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • sok z cytryny

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i na 30 minut do lodówki.

Formę 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie ciasto wałkujemy na okrągły placek wielkości formy, wylepiamy dno i boki.Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy  fasolą. Pieczemy 20 minut w 180 stopni, 5 minut przed końcem zdejmujemy papier i pieczemy dalej.

W trakcie pieczenia obieramy gruszki i kroimy w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki nadzienia wlewamy do miksera i mieszamy, nie ubijamy, mieszamy jedynie do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu w okrąg układamy gruszki, posypujemy migdałami. Pieczemy 35- 40 minut w 170 stopni.

Tartę upieczoną odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z formy. Fantastyczne ciasto, życzę udanych wypieków:)

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *