Tarta z gruszkami to fantastyczne kruche ciasto, które przygotujemy bardzo szybko a jeszcze szybciej zniknie. Ciekawe nadzienie dopełnia całości, będzie prawdziwym hitem, jeżeli choć raz zrobicie:)Tarta to najbardziej rozpoznawalne ciasto kuchni francuskiej. W okresie letnim możemy poszaleć z nadzieniem, doskonale sprawdzą się również inne dostępne latem owoce.
Zachęcam do kreatywnych wypieków i czekam na komentarze:) A teraz pozostaje zaprosić do przepisu.
Składniki
- 150 g zimnego masła
- 150 g mąki krupczatki
- 90 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 żółtka
dodatkowo
- fasola Jaś do obciążenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Nadzienie
- 200 g śmietanki 30%
- 2 żółtka, 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 4 miękkie gruszki
- 5 łyżek płatków migdałowych
- sok z cytryny
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i na 30 minut do lodówki.
Formę 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie ciasto wałkujemy na okrągły placek wielkości formy, wylepiamy dno i boki.Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy 20 minut w 180 stopni, 5 minut przed końcem zdejmujemy papier i pieczemy dalej.
W trakcie pieczenia obieramy gruszki i kroimy w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki nadzienia wlewamy do miksera i mieszamy, nie ubijamy, mieszamy jedynie do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu w okrąg układamy gruszki, posypujemy migdałami. Pieczemy 35- 40 minut w 170 stopni.
Tartę upieczoną odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z formy. Fantastyczne ciasto, życzę udanych wypieków:)
Smacznego:)