Szarlotka jest naszym klasykiem wśród ciast. Podobnie jak sernik można ją piec w rozmaitych kombinacjach. Dzisiaj jedna z wersji z budyniem. Chyba nie będzie nikt zaskoczony jak napiszę, że jest pyszna:) Najlepiej smakuje na następny dzień . Wykorzystałam smażone jabłka ze słoika z moich letnich zapasów.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki kakao
Masa budyniowa
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- łyżka masła
- 1 żółtko
- 900 ml mleka
Masa jabłkowa
- 1 l słoik jabłek
- 1 budyń śmietankowy ( na 1 l jabłek 1 budyń, na 2l 2 budynie)
Z podanych składników zagnieść ręcznie ciasto. 1/3 ciasta zamrozić około 1h, pozostałą część schłodzić w lodówce, min 30 minut. Po tym czasie wyjąć, wylepić blaszkę u mnie okrągła, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika na ok 13 minut w 180 stopni .
Budynie i mąkę rozmieszać w 200 ml mleka. Pozostałe zagotować z cukrem i masłem , wlać budynie i gotować do zgęstnienia,wystudzić. Do zimnego budyniu dodać żółtko ,wymieszać.
Jabłka wymieszać z budyniem.
Podpieczone ciasto posypać 2 łyżkami kakao. Wyłożyć budyń ,ostrożnie aby nie wymieszać z budyniem warstwy z kakao. Najlepiej kłaść łyżką kupki jedna obok drugiej,wyrównać. Na budyń wyłożyć jabłka w podobny sposób. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej zamrożone ciasto. Wstawić do piekarnika na ok 45 minut w 180 stopni.
Wystudzić ,można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)