Sycylijski deser

Sycylijski deser to niezwykle subtelne ciasto, delikatne, rozpływa się w ustach:) Bardzo efektownie się prezentuje i z powodzeniem  może zastąpić tradycyjny tort na różne okazje. Dość prosty w przygotowaniu więc nie powinno sprawić dużego kłopotu przygotowanie tego bajecznego ciasta:) Zapraszam po przepis.

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 500 g białego sera, z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki żelatyny
  • rodzynki, posiekane morele

Tynk

  • 1/2 puszki mleczka skondensowanego słodzonego
  • 1 kostka masła

Dodatkowo

  • 1 szklanki gorącej, sok z 1/2 cytryny + 1 łyżka cukru ( wymieszać)
  • kolorowa posypka, wiórki kokosowe

Piekarnik rozgrzać na 170 stopni. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać porcjami cukier, na koniec wlać wodę i żółtka, wymieszać. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, porcjami dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką. Dno tortownicy, u mnie 23 cm wyłożyć papierem i wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika na około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć wystudzić i przeciąć na 3 blaty.

Miskę o podobnej średnicy jak tortownica wyłożyć folią spożywczą. Jeden blat biszkoptu pociąć na trójkąty, drugi na średnicę góry miski. Trójkątami wyłożyć dno i boki miski. Nierówności i szczeliny uzupełnić resztkami biszkoptu. Skropić wodą z cytryną.

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać porcjami obydwa serki. Na koniec ubić śmietankę na sztywno i dodać do sera. Żelatynę wymieszać z ciepłą wodą. Dodać rodzynki, morele, wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Masę wylać do miski wyłożonej biszkoptem, wyrównać. Drugi blat skropić ponczem i przykryć, docisnąć i wstawić do lodówki na min 1 h.

Kiedy ciasto stężeje, na górę położyć płaski talerz, paterę i odwrócić ciasto. Zdjąć folię i przygotować tynk.

Masło utrzeć na puszysty krem, następnie porcjami dodawać mleko skondensowane i mieszać do uzyskania jed. Masą dokładnie obłożyć ciasto i od razu posypać posypką oraz wiórkami( krem dość szybko tężeje). Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Gotowe.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *