Snickers na waflach

15.07.2018

Szybki i prost sposób na słodką przekąskę. Zamiast batoników ze sklepu,które nie zawsze są zdrowe. 

Składniki

  • 500 g masła
  • 1 szkl mleka
  • 1 op. mleka w proszku
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szkl cukru
    małe op. herbatników
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych+ do dekoracji
  • 100 g rodzynków
  • 2 łyżki kakao
    op. kwadratowych wafli
  • 2-3 łyżki rumu

Polewa czekoladowa

  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 szklanki cukru

W garnku rozpuścić masło, cukier, ekstrakt waniliowy i płynne mleko. Ostudzić. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki i jeden płatek wafla (zostawiamy sobie 4 do przełożenia).Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać orzeszki, do drugiej rodzynki a do trzeciej kakao i rum. Wafle przekroić na 3/4 wysokości.( całe są trochę za duże)Każdy wafel przekładać,pierwszy masą z orzeszkami, drugi kakaową i trzeci masą z rodzynkami,przykryć kolejnym.

Składniki polewy wkładamy do rondelka cały czas mieszając rozpuścić, lekko przestudzić ,polać wafel na wierzchu, posypać orzeszkami. Na orzeszkach ułożyć deseczkę i obciążyć np miską z wodą i do lodówki na kilka godzin. Najlepiej robić to w blaszce lub prostokątnej tortownicy.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.