15.07.2018
Szybki i prost sposób na słodką przekąskę. Zamiast batoników ze sklepu,które nie zawsze są zdrowe.
Składniki
-
500 g masła
-
1 szkl mleka
-
1 op. mleka w proszku
-
łyżka ekstraktu waniliowego
-
1,5 szkl cukrumałe op. herbatników
-
100 g orzeszków ziemnych solonych+ do dekoracji
-
100 g rodzynków
-
2 łyżki kakaoop. kwadratowych wafli
- 2-3 łyżki rumu
Polewa czekoladowa
- 3 łyżki kakao
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1/2 szklanki cukru
W garnku rozpuścić masło, cukier, ekstrakt waniliowy i płynne mleko. Ostudzić. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki i jeden płatek wafla (zostawiamy sobie 4 do przełożenia).Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać orzeszki, do drugiej rodzynki a do trzeciej kakao i rum. Wafle przekroić na 3/4 wysokości.( całe są trochę za duże)Każdy wafel przekładać,pierwszy masą z orzeszkami, drugi kakaową i trzeci masą z rodzynkami,przykryć kolejnym.
Składniki polewy wkładamy do rondelka cały czas mieszając rozpuścić, lekko przestudzić ,polać wafel na wierzchu, posypać orzeszkami. Na orzeszkach ułożyć deseczkę i obciążyć np miską z wodą i do lodówki na kilka godzin. Najlepiej robić to w blaszce lub prostokątnej tortownicy.
Smacznego:)