Skubaniec

Skubaniec, proste i szybkie ciasto z konfiturą owocową lub świeżymi owocami. Ja wykorzystałam konfiturę jeżynową, kwaskowy smak jeżyn w połączeniu ze słodką, zapiekaną pianą z białek, robi wrażenie. Ciasto chrupkie, kruche w sam raz do popołudniowej kawki:)) Do zrobienia cały rok, z dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami. Zapraszam do przepisu i szczerze polecam:)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 6 jajek

Dodatkowo

  • 2 duże słoiki konfitury, dżemu, powideł lub 500-600g świeżych owoców

Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia, żółtek, 1/2 szklanki cukru, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao, wyrobić do dokładnego połączenia  składników. Wszystkie kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce min 1 h.

Rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Blaszkę, u mnie 25/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno skubać kawałki białego ciasta, na to skubać ciasto ciemne.

W międzyczasie ubić pianę z białek. Pod koniec dodawać porcjami cukier, nie przerywając ubijania.

Na ciasto ciemne wyłożyć powidła, dżem lub owoce. Przykryć pianą z białek, następnie kawałki białego ciasta. Wstawić do piekarnika na około 40 minut. Ma się lekko zarumienić. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *