Serniko-brownie

20.03.2018

Święta zbliżają się dużymi krokami czas na wymyślne słodkości. Dzisiaj zaprezentuję ciasto, które może zastąpić tradycyjny mazurek. Na dość cienkim mocno czekoladowym spodzie. Jeżeli dodamy proszek do pieczenia( w oryginale nie ma ) to będzie nieco wyższe i bardziej puszyste. Próbowałam jedną i drugą wersję, obydwie są bardzo dobre. Zapraszam do przepisu 🙂

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g cukru brązowego lub cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia( opcja)
  • blaszka 20/25 ( moja kwadrat 25/25)

Masa serowa

  • 500 g sera białego zmielonego
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 szklanka malin( moja wersja jest bez)

Czekoladę razem z masłem rozpuść w rondelku, odstaw do wystygnięcia. Jajka ubij z cukrem waniliowym i brązowym na puszystą masę. Dodaj czekoladę i masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(opcja). Wylej na blaszkę i do piekarnika 170 stopni 15 minut. Lekko wystudź.

W  czasie pieczenia ubij jajka z cukrem, dodaj masło i dalej ubijaj, następnie włóż ser wymieszaj. Na koniec dodaj maliny (opcja) i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na ciasto i zapiekaj 35 minut w temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu i wystygnięciu włóż do lodówki na 1h. Udekoruj malinami lub czekoladą według uznania.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *