20.03.2018
Święta zbliżają się dużymi krokami czas na wymyślne słodkości. Dzisiaj zaprezentuję ciasto, które może zastąpić tradycyjny mazurek. Na dość cienkim mocno czekoladowym spodzie. Jeżeli dodamy proszek do pieczenia( w oryginale nie ma ) to będzie nieco wyższe i bardziej puszyste. Próbowałam jedną i drugą wersję, obydwie są bardzo dobre. Zapraszam do przepisu 🙂
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 250 g cukru brązowego lub cukru pudru
- 120 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia( opcja)
- blaszka 20/25 ( moja kwadrat 25/25)
Masa serowa
- 500 g sera białego zmielonego
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka malin( moja wersja jest bez)
Czekoladę razem z masłem rozpuść w rondelku, odstaw do wystygnięcia. Jajka ubij z cukrem waniliowym i brązowym na puszystą masę. Dodaj czekoladę i masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(opcja). Wylej na blaszkę i do piekarnika 170 stopni 15 minut. Lekko wystudź.
W czasie pieczenia ubij jajka z cukrem, dodaj masło i dalej ubijaj, następnie włóż ser wymieszaj. Na koniec dodaj maliny (opcja) i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na ciasto i zapiekaj 35 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu i wystygnięciu włóż do lodówki na 1h. Udekoruj malinami lub czekoladą według uznania.
Smacznego:)