Kocham serniki w każdym wydaniu. Ten jest wyjątkowy:)) Bardzo ciekawy pomysł na polewę czekoladową z dodatkiem galaretki. Jest błyszcząca , miękka, nie łamie się i nie kruszy podczas krojenia. Sernik delikatny w smaku, wilgotny mega smaczny.
Składniki
Spód
- 200 g herbatników kakaowych
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej, słodzonej
Masa serowa
- 1 kg białego sera , zmielonego
- 200 ml śmietany 18%
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
Pianka
- 500 ml śmietany 36 %
- galaretka cytrynowa
- 3 łyżeczki żelatyny
- 400 g masy krówkowej
- 1 łyżka kakao
Polewa
- 50 g masła
- łyżeczka galaretki cytrynowej
- 2 łyżki wody
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Ubijając dalej wlać śmietanę , wsypać mąkę lub budyń wymieszać. Na koniec dodać białka delikatnie wymieszać łyżką.
Dno formy 25/28 wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ciasno ułożyć ciastka. Nawilżyć je kawą, następnie wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Po upieczeniu wyjąć, całkowicie wystudzić.
Galaretkę wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody. Dosypać żelatynę i intensywnie wszystko ponownie wymieszać. Odstawić na chwilę do przestudzenia.
W tym czasie śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać masę krówkową i kakao, wymieszać. Na koniec wlać galaretkę dokładnie wymieszać do połączenia ze śmietaną. Gotową masą pokryć wystudzony sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Można wstawić na chwilę do zamrażalnika, będzie szybciej.
Składniki polewy(oprócz galaretki) włożyć do rondelka zagotować, dokładnie wymieszać.Zestawić, do gorącej polewy dodać galaretkę,wymieszać Gotową polewą polać ciasto ,wyrównać.Można posypać prażonymi orzechami. Wstawić ponownie do lodówki, do stężenia polewy.
Smacznego:)