Chyba już wiele razy na stronach mojego bloga , wspominałam o mojej miłości absolutnej do serników:) Kiedy uda mi się odszukać ciekawy przepis, niezwłocznie z niego korzystam. Sernik z jabłkami i kruszonką jest wśród hitów w moim domu. Mam nadzieję, że podobnie jak Ja Wy również zakochacie się w tym serniku.
Niezwykle apetycznym wypełnieniem jest kruszonka. Ciekawostką jest to, że nie jest wykonana w tradycyjny sposób. Wykorzystane zostały, do stworzenia chrupiącej kruszonki, płatki owsiane i chyba już innej nie zrobię, jest boska:)) Trzeba mieć dużo silnej woli aby przestać to ciasto ciągle podjadać:) Zachęcam do skorzystania z przepisu, ciasto wyjątkowo smaczne:)
Składniki
Ciasto
- 120 g masła
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
Masa serowa
- 850 g białego sera z wiaderka, lub zmielonego we własnym zakresie
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 200 g masła
Kruszonka
- 140 g płatki owsiane
- 200 g mąki
- 160 g cukru
- 120 g masła
Masa jabłkowa
- 8 jabłek, obrać pokroić na ćwiartki
- 160 g cukru
- łyżka cynamonu
- 100 g rodzynek, (namoczonych wcześniej w rumie 1h lub innym alkoholu, opcjonalnie)
Z podanych składników przygotować ciasto, wstawić na min 1 h do lodówki. Obrane, pokrojone na ćwiartki jabłka umieścić w żaroodpornym naczyniu, wymieszać z cynamonem i rodzynkami. Formę umieścić w piekarniku i zapiekać w 160 stopni 25 minut.
W tym czasie przygotować dużą blaszkę, u mnie 26/30 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto. Po wyjęciu jabłek z piekarnika, zapiec go około 10 minut w 180 stopni.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodawać obydwa sery, miękkie masło oraz budyń. Ucierać do uzyskania gładkiej masy serowej.
Składniki na kruszonkę włożyć do miksera lub do miski i zrobić kruszonkę.
Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony spód, następnie podpieczone jabłka i całość posypać kruszonką. Piec 60 minut w 160 stopni.
Smacznego:)