Sernik z jabłkami i kruszonką

Chyba już wiele razy na stronach mojego bloga , wspominałam o mojej miłości absolutnej do serników:) Kiedy uda mi się odszukać ciekawy przepis, niezwłocznie z niego korzystam. Sernik z jabłkami i kruszonką jest wśród hitów w moim domu. Mam nadzieję, że podobnie jak Ja Wy również zakochacie się w tym serniku.

Niezwykle apetycznym wypełnieniem jest kruszonka. Ciekawostką jest to, że nie jest wykonana w tradycyjny sposób. Wykorzystane zostały, do stworzenia chrupiącej kruszonki, płatki owsiane i chyba już innej nie zrobię, jest boska:)) Trzeba mieć dużo silnej woli aby przestać to ciasto ciągle podjadać:) Zachęcam do skorzystania z przepisu, ciasto wyjątkowo smaczne:)

Składniki

Ciasto

  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Masa serowa

  • 850 g białego sera z wiaderka, lub zmielonego we własnym zakresie
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 g masła

Kruszonka

  • 140 g płatki owsiane
  • 200 g mąki
  • 160 g cukru
  • 120 g masła

Masa jabłkowa

  • 8 jabłek, obrać pokroić na ćwiartki
  • 160 g cukru
  • łyżka cynamonu
  • 100 g rodzynek, (namoczonych wcześniej w rumie  1h lub innym alkoholu, opcjonalnie)

Z podanych składników przygotować ciasto, wstawić na min 1 h do lodówki. Obrane, pokrojone na ćwiartki jabłka umieścić w żaroodpornym naczyniu, wymieszać z cynamonem i rodzynkami. Formę umieścić w piekarniku i zapiekać w 160 stopni 25 minut.

W tym czasie przygotować dużą blaszkę, u mnie 26/30 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto. Po wyjęciu jabłek z piekarnika, zapiec go około 10 minut w 180 stopni.

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodawać obydwa sery, miękkie masło oraz budyń. Ucierać do uzyskania gładkiej masy serowej.

Składniki na kruszonkę włożyć do miksera lub do miski i zrobić  kruszonkę.

Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony spód, następnie podpieczone jabłka i całość posypać kruszonką. Piec 60 minut w 160 stopni.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *